Internationell turnering tillbaka i Varberg: ”Kul att se badmintonfamiljen”

Yonex International Varberg drog i helgen badmintonentusiaster från hela Sverige och ytterligare fyra nationer.
– Det är en väldigt bra atmosfär, säger Sai Abhijna Brahmakal från finska klubben Espoon Sulkapallo-Badminton.

ANNONS
LocationVarberg|
|

Efter att Yonex International Varberg fått ställas in två år på rad på grund av pandemin var en av årets stora badmintonhändelser i staden tillbaka denna helg. 197 deltagare totalt var anmälda i klasserna U11 upp till Elit+U19.

Förutom besökare från nästan hela Sverige deltog även spelare från Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Man spelade i Sparbankshallen, Idrottshallen, E-hallen och i Peder Skrivares Idrottshall.

– Det är skönt att vara igång efter all planering. Det är kul att se badmintonfamiljen och att alla försöker och kämpar, säger Henrik Rönnelius som är tränare i Varbergs Badmintonklubb och en av projektledarna bakom turneringen.

ANNONS

Pandemin ställde till det en del även denna gången då planeringsmöten kom igång så sent som i mars, istället för kring jul som det brukar.

– Det blev stressigt. Det är svårt att få ihop folk på så kort tid och denna helg är det ju Valborg också så många har andra planer. Men vi fick ihop det.

Stor turnering

Varbergs Badmintonklubb hade två deltagare i Elit+U19-klassen och tre i U13. I den högsta klassen fick Adam Rönnelius och Björn Eriksson inleda lördagen med en tuff dubbelmatch mot Jesper De Waal (Malmö Badmintonklubb) och Martin Norrman (IFK Umeå), som slutade med förlust i två raka set.

– Både jag och Adam såg den matchen lite som en uppvärmning för vi visste att de vi mötte var mycket bättre på förhand, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson har med sina 41 år lång erfarenhet med bland annat en tid på badmintongymnasium i bagaget innan han lade av på grund av skador i tidiga 20-årsåldern. Björn är uppvuxen i Östersund men har nu flyttat till Varberg och återupptagit badminton sedan ungefär fyra år. Han minns turneringen från när han var ungdomsspelare.

– När jag var liten visste man att detta var en jättestor tävling som man ville spela. Den gick början av maj när solen skiner och man längtade hit.

ANNONS

Adam Rönnelius har hållit på med badminton sedan hans pappa Henrik satte ett racket i händerna på honom när han var väldigt liten. Han har varit med i varje upplaga sedan han spelade i U11.

– Förr var detta en av Europas största tävlingar. Jag tror det betyder mycket för klubben och det är roligt att vi kan fortsätta hålla i en stor tävling. Vi får också riktiga domare till slutspelet, säger han.

Nöjda gäster

Bland de internationella deltagarna fanns 15-åriga Sai Abhijna Brahmakal. Hon flyttade med sina föräldrar från Bangalore i Indien när hon var två år, och hon bor nu i Esbo utanför Helsingfors. Där spelar hon i klubben Espoon Sulkapallo-Badminton.

– Det är en väldigt bra atmosfär. Vi har sett oss omkring lite och Varberg är en vacker stad, säger hon.

Hon har hållit på med badminton sedan hon var nio år och prövat på flera tävlingar utomlands. Nu satsar hon högt.

– Jag tycker om att badminton går så fort och jag är bra på långa dueller. Jag tror jag har väldigt bra chans att komma långt om jag kämpar hårt. Jag vill till världstoppen.

Turneringen är inte bara bra för klubben utan även för att främja intresset för badminton i stort, enligt Björn Eriksson.

ANNONS

– Vi är ju en jätteliten klubb med inte alls många medlemmar. Det är viktigt att få folk att veta det finns badminton i Varberg, säger han.

ANNONS