Jakten på de hemliga koderna har börjat

På 50 platser runt om i Varberg finns checkpoints med koder. Och nu kan man ta hjälp av mobilen för att hitta dem och samtidigt komma ut och röra på sig.

ANNONS
|

FK Friskus Varberg är först i Halland att erbjuda hittaut, en fysisk aktivitet med kartan som hjälpmedel. I appen finns kartan också digitalt, där man som en prick kan se sig själv närma sig checkpointen.

- Vi har placerat ut 50 kontroller i Varberg och kommer från 1 juli att komplettera med tolv till i Träslövsläge, säger Pia Hjertström, i Friskus Varberg.

Det är helt gratis att ladda ner appen och även den fysiska kartan är gratis.

- Vi ser det här som en friskvårdsaktivitet och också så ett sätt att visa upp orientering. Nästa steg är att öka samarbetet med företag och skolor. De kan utmana varandra och se det som en rolig aktivitet.

ANNONS

Upptäcka nya platser

Gruppen med kartansvarige Ingmar Johansson i spetsen har valt ut placeringarna.

- Det har varit jätteroligt och vi har försökt hitta ställen som gör att man kan upptäcka nya platser. Men det ska vara stadsnära och många av checkpointsen ska man kunna komma till med rullstol, barnvagn eller cykel, säger Pia.

Orienteringsklubbarna i Halland har också en annan friskvårdssatsning, det så kallade Naturpasset där kontrollerna oftast finns i större skogsområden.

- Detta är ett komplement, tycker Pia.

Klubben har uppdaterat kartan över Varberg och betalar också en licens till Svenska Orienteringsförbundet på 10 000 kronor. Varbergs kommun har sponsrat och det är tryckt 40 000 kartor.

Vill nå turisterna

- Kommunen har varit till stor hjälp och vi hoppas också kunna nå turisterna när de kommer till stan.

Svenska Orienteringsförbundet har satsat på hittaut i tio år. Men först nu är det alltså dags för Halland.

- Laddar man ner appen så är alla checkpoints i Sverige tillgängliga, säger Pia och visar på datorn att det just nu finns en miljon registrerade checkpoints i Sverige. I Halland har 391 personer registrerat sig som användare, i hela Sverige närmare 50 000 personer.

Väl framme vid checkpointen, som är en pinnen med en kod, så slår man in koden på mobilen och då blir den registrerad. På så sätt kan man jaga i hela Sverige. Och det presenteras topplistor på hittaut.se. Den som just nu hittat flest kontroller i Sverige står på 1015 stycken!

ANNONS

Mellan 1 maj och 30 september pågår satsningen.

- Vi kommer varje år att byta checkpoints och komplettera med nya områden. Det kan bli Getterön nästa år, säger Pia.

ANNONS