Marta straffade Italien – och har nu gjort flest mål i VM-historien.
Marta straffade Italien – och har nu gjort flest mål i VM-historien.

Marta VM-historiens främsta målskytt

Marta har skrivit in sig i historieböckerna – igen. I och med brasilianskans 1–0-mål mot Italien har hon nu gjort fler mål i fotbolls-VM än någon annan spelare – i både dam- och herrfotbollen.

ANNONS
|

I den andra gruppspelsmatchen mot Australien gick hon förbi landsmannen tillika nationalikonen Ronaldo i antal VM-mål – och nu har Marta även lämnat tyske forne målmaskinen Miroslav Klose bakom sig.

När den 33-åriga svenskbekantingen gjorde 1–0 på straff mot Italien, matchens enda mål, betydde det inte bara att Brasilien var vidare till slutspel som ett av tre lag i grupp C med sex inspelade poäng.

Det innebar även att Marta nu är världshistoriens främste målgörare i VM-sammanhang, både damer och herrar inräknade, och nu står på totalt 17 fullträffar.

ANNONS

Redan mot Australien blev hon historisk som första spelare att göra mål i fem olika världsmästerskap (2003, 2007, 2011, 2015 och 2019). Nu har hon alltså skrivit in sig i historieböckerna av ytterligare en anledning.

- Jag är hedrad och glad över att skriva historia i en sport som för vissa fortfarande är männens sport. Vi slår ständigt nya rekord och visar hur mycket damfotbollen har utvecklats, säger hon till Internationella fotbollsförbundets webbplats och tillägger:

- Det här är en berättelse som inte bara handlar om Marta, utan om alla kvinnor där ute.

Marta missade VM-premiären mot Jamaica på grund av en lårskada men har nu alltså gjort två straffmål på lika många matcher i mästerskapet.

TT

Fakta: VM:s främsta målskyttar genom tiderna

1. Marta, Brasilien: 17.

2. Miroslav Klose, Tyskland: 16.

3. Ronaldo, Brasilien, 15.

4. Gerd Müller, Tyskland, 14.

4. Birgit Prinz, Tyskland, 14.

4. Abby Wambach, USA, 14.

ANNONS