Anton Dahlberg och Fredrik Bergström jublande glada efter silvret i 470-klassen.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström jublande glada efter silvret i 470-klassen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nytt svenskt silver: "Ska dansa på rummet"

Sverige har tagit en ny seglingsmedalj – efter ett hårt medaljrace står det klart att silvermedaljen i herrarnas 470-klass på OS-regattan går till Anton Dahlberg och hallännigen Fredrik Bergström.
– Vi har kämpat för det här så länge, säger Fredrik Bergström i Discovery.

ANNONS
|

Det var två glada och rörda seglare som hoppade ur båten efter att ha säkrat silvermedaljen i 470-seglingen.

– Det känns underbart i varenda cell i kroppen, säger Anton Dahlberg.

– Vi har kämpat för det här så länge, Anton och jag. Det har varit en utmanande vecka men vi är där för varandra och hjälper varandra. Att vi lyckas ha den här uppåtgående kurvan under ett OS och göra vårt bästa race i det avgörande racet. Jag är stolt, jag är jävligt stolt, säger Bergström.

Kämpade mot Spanien

I inledningen av medaljracet höll sig svenskarna framme i topp fem, tillsammans med Nya Zeeland, Spanien och Australien.

ANNONS

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström höll undan för den spanska båten, med Jordi Xammar och Nicolas Rodriguez Garcia-Paz, i medaljseglingen och behöll andraplatsen som man hade efter grundomgångarna, och kämpade hack i häl på Australien ända fram över mållinjen.

Den sistnämnda båten hade redan säkrat guldet på förhand. Matthew Belcher och Will Ryan har haft ett sådant försprång i sammandraget att medaljen redan var deras före medaljseglingen tog vid.

På tisdagen, inför medaljracet, vann svenskarna den tionde seglingen efter att ha kommit trea i den nionde i OS-regattan som avgörs utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo.

Därmed låg 470-duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström låg på silverplats inför den avslutande medaljseglingen – en plats de envist lyckades försvara in i det sista.

Dahlberg och Bergström tog VM-guld följt av EM-brons i våras. Duon har tidigare tagit silver 2017 och brons 2019 i tvåmansjolleklassen.

– Vilken jäkla resa jag har gjort med Anton, jag är så stolt över det vi har gjort. Det har varit utmaningar men vi har stått ihop i vått och torrt, säger Bergström.

"Dansa på hotellrummet"

Nu väntar ett silverfirande i Tokyo. Medaljen är Sveriges sjätte i OS.

– Vi kommer nog att dansa på hotellrummet. Mycket kärlek, bara njuta och ren glädje. Bensinen genom den här resan har varit glädje och det kommer vara mycket glädje i natt, säger Dahlberg.

ANNONS

Vid OS i Rio 2016 kom de sexa. Det är sista gången som Dahlberg och Bergström får tävla tillsammans i OS i 470. Till OS i Paris 2024 blir tvåmansjolleklassen en mixedklass.

Olivia Bergström/Lovisa Karlsson missade medaljseglingen i damernas 470-klass. Duon hamnade totalt 14:e plats och det är bara de tio främsta som går till medaljseglingen.

ANNONS