Truls Möregårdh hade ett fantastiskt OS och tog silver i såväl singelturneringen som i lag med Sverige. Hans egna favoritögonblick från mästerskapet är när finalplatsen i singel säkrades.
Truls Möregårdh hade ett fantastiskt OS och tog silver i såväl singelturneringen som i lag med Sverige. Hans egna favoritögonblick från mästerskapet är när finalplatsen i singel säkrades. Bild: Jonas Ekströmer/TT

OS-hjälten vill fira med Åberg: "Snacka om fest"

OS-hjälten Truls Möregårdh ser fram emot att möta folket hemma i Eslöv och går gärna på fest tillsammans med Ludvig Åberg.
Golfstjärnan har avslöjat att han planerar ett party.
– Snacka om fest. Det tycker jag låter som en galet bra idé. Han kan ju peta in några av sina Masters-pengar där.

ANNONS

Ett fenomenalt olympisk spel är sedan någon timma över för 22-åringen. Då pratar han om stoltheten över att ha överträffat sig själv, lagets framgång och vad OS-succén betyder för svensk bordtennis framöver.

Men är man 22 är man 22.

Då är det kul med ett party – och ett högst välförtjänt sådant väntar om man kommer hem med två silver.

Festande att ta igen

– Vi ska försöka hitta så många kompisar vi bara kan. Vi har mycket framgångar i år, jag och Ludvig (Åberg, golfstjärnan som också kommer från Eslöv) så vi har mycket festande att ta igen, säger han.

Det var visserligen resultatmässigt nära, men Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg var ändå inte nära att rubba den kinesiska pingismuren.

ANNONS

Kina vann lagfinalen med 3–0.

– Vi är rätt långt ifrån, så är det bara, säger Möregårdh.

Men nog gav muren vibrationer ifrån sig.

– Jag tror att alla deras spelare var lite stressade. Det här betyder väldigt mycket för dem och de har mycket på sina axlar, speciellt när de spelar som lag.

– De visade hur starka de är i pressade situationer och jag är så imponerad över hur de kan hantera det varje gång vi kommer in i jämna set.

Samtidigt växte hans lyskraft i Kina. Möregårdh är knappast en ny bekantskap för den pingistokiga befolkningen. I ett land med 1,4 miljarder invånare och där bordtennis är nationalsporten kan han knappt visa sig bland folk utan att det blir hysteri.

Det blir inte lättare framöver.

"Alltid kaos i Kina"

Och enligt Möregårdh är det mest tjejer och kvinnor som följer sporten.

– Om ni kommit till Kina hade ni sett att det sitter 95 procent tjejer och kollar på matcherna.

– Vi går alltid köksvägarna ut. Det är alltid kaos i Kina när man spelar där och det är hur kul som helst.

När han ombeds att plocka fram ett ögonblick från OS svarar han snabbt:

– Det kommer aldrig att gå att komma ifrån när jag säkrat silvret i semifinalen mot Hugo Calderano. Jag har kollat på det i efterhand några gånger och jag gråter varje gång.

ANNONS

– Den singelturneringen är bland det sjukare som har hänt i OS-sammanhang och absolut det sjukaste som har hänt i mitt liv. Det går inte att jämföra med något annat.

Ludvig Åberg spelade OS-turneringen i golf.
Ludvig Åberg spelade OS-turneringen i golf. Bild: Henrik Montgomery/TT
Fan Zhendong blev, återigen, för tuff för Möregårdh.
Fan Zhendong blev, återigen, för tuff för Möregårdh. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS