Dinosaurietemat blev guld värt för Elin Mattsson

Elin Mattsson fick en superstart på året med vinst i Lövsta Future Challenge Dressage.
- Det känns ofattbart faktiskt, säger hon.

ANNONS
|

Finalen avgjordes i helgen på Strömsholm. Och Elin Mattsson, som i somras vann SM då som Young Rider, visade fin form och skicklighet tillsammans med fuxvalacken Beckham.

– Första dagen red jag lite på säkerhet. Det var första tävlingen för året och jag visste inte hur han skulle reagera på banan. Allt satt och jag hade inga missar, säger Elin Mattsson.

Hon låg tvåa efter Emma Jönsson (på Gerion) inför lördagens Grand Prix Kür.

– Det brukar vara Emma och jag i toppen. Sen har Lina Dolk också en fin häst, säger Elin.

I küren får man sätta ihop ett eget program med musik och linjer.

ANNONS

Elin Mattsson valde att hämta inspiration från filmens värld.

Dels Steven Spielbergs klassiska ”Jurassic Park” - men också från Disneys ”Dinosaurier”, en animerad film från 2001.

– Jag tittade på den filmen för ett par år sedan. Det blir så att man lyssnar på musiken eftersom man är lite nördig. Det var pampigt och häftigt, så jag tänkte att den passar nog bra som kürmusik!

Övning ger färdighet och Elin hade verkligen nött in programmet inför tävlingen.

– Andra dagen vågade jag spänna bågen och satsa mer. De sände live från tävlingen och Emmas häst såg pigg och spänd ut. Hon fick lite missar båda dagarna så det blev lite till min fördel. Plus att mina program var säkra och jag gjorde inga missar.

I en GP-kür finns bestämda mönster som ska följas.

– Det är bestämda linjer och rörelser, piaff och passage känd för just Grand Prix. Det är många galoppombyten och piruetter.

Mattsson noterades för finfina 72,375 i segerprocent!

– Med tanke på att det var debut i Grand Prix var det personbästa. I somras när jag vann guld (för ynga ryttare) fick jag 74, men det var ju på en lägre nivå.

ANNONS

Beckham har hon ”fått ta över” efter storasyster och stjärnryttaren Marina Mattsson.

– Hon var inte på plats den här gången. Bara mamma (Lottie). Men Marina har verkligen hjälpt mig eftersom hästen är så speciell.

Samtidigt känner Elin att hon står på egna ben.

– På ett sätt är jag inte beroende av Marina, men som sagt, hästen är svår och hon vill verkligen hjälpa till för att det ska bli så bra som möjligt.

Generellt sett under pandemin har Elin Mattsson varit ute på färre tävlingar. Hon har planer på att tävla utomlands. Förutom dressyren jobbar hon på Djursjukhuset i Slöinge och ridskola i Ugglarp. Segern i Lövsta Future Challenge Dressage gav henne 80 000 kronor i prispengar.

ANNONS