Bild: SIMON ELIASSON

Ridsportförbundet säger nej till viktgränser

Svenska ridsportförbundet agerar efter viktdiskussionerna.
– När man sätter upp en viktgräns så att personer inte känner att de är välkomna blir det fel. Matchar inte vikten finns så det mycket annat ryttaren kan göra. Men det svåra samtalet måste tas, säger Anna Reilly på förbundet.

ANNONS
|

Ridskolor har infört en övre viktgräns för sina elever, det gäller både ridskolor inom Svenska Ridsportförbundet och Svenska Islandhästförbundet.

Nu har SvRF kommit med rekommendationer att ingen förening ska införa viktgränser och att det är ridlärarens uppgift att se till att häst och ryttare matchas på rätt sätt inför lektionen. Att införa viktgränser strider mot Riksidrottsförbundets rekommendationer.

– Det är också ett trubbigt sätt att matcha ryttare och häst, som egentligen handlar om många faktorer så som hästens muskler, kroppsbyggnad samt ryttarens och hästens kunskaper, säger Anna Reilly, som har hand om ridskolerådgivning på ridsportförbundet.

Hur ska ridskolan agera om det kommer personer som inte har rätt vikt för just deras hästar?

ANNONS

– En mindre ridskola har kanske inte hästar som alla kan rida. Det har jag hundra procent förståelse för. Eller så är det en ponnyridskola där man inte kan ha stora människor som rider. Då får man kanske tänka på vad ryttaren kan göra istället, som longering eller löshoppning, men inte stänga folk ute, säger Anna Reilly.

Men om personen verkligen vill rida, inget annat?

– Man måste prata med eleven när den ringer och skulle det inte funka så får man säga att jag är jätteledsen men vi har i dag ingen häst till dig.

Kan man ställa frågan vad personen väger i ett samtal ?

– Man är tvungen att fråga efter ålder, efter vilken erfarenhet du har och hur lång du är. Då tar man ju givetvis upp detta också. Men att sätta upp en viktgräns på en hemsida gör att man stänger dörren för sådana som även skulle vilja komma och göra annan verksamhet på skolan.

Ska en ridskola köpa in fler hästar för att kunna passa alla?

– Det kommer inte alla ha råd med.

Förbundet lutar sig mot Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott, som säger att man aldrig ska hänvisa till eller kommentera vikt, det gäller båda barn och vuxna som befinner sig i samma miljö.

ANNONS

– Man måste vara väldigt ödmjuk och försiktig för att vi har ett samhälle som är rätt utseendefixerat. Vilket kan vara ganska jobbigt för många. Låt oss öppna dörrarna för fler istället, låt alla känna sig välkomna och kanske kan man också hitta andra sätt att umgås med hästen.

Svenska Islandshästförbundets Sabina Anderberg, ordförande i utbildningssektionen, väljer att svara på frågor via sms till Hallands Nyheter:

”Flertalet ridskolor inom islandshästbranschen i Sverige drivs i privat regi så det är upp till varje enskild verksamhet att avgöra huruvida man vill ha viktgräns för ryttare eller inte.”

Samtidigt påpekar båda förbunden att hästens välfärd alltid måste komma först, och att matcha häst och ryttare är mer komplext än ryttarens vikt.

”För att verkligen värna hästens välfärd måste man matcha häst och ryttare på bästa sätt, där faktorer som hästens grundutbildning, ras, storlek på hästen, vilka övningar man gör på lektion, samt ryttarens förmåga och balans är några bland många parametrar. Så bidrar man till hästens välfärd på ett allsidigt sätt”, skriver SvRF.

Läs mer: Halländska ridskolor har viktgränser.

ANNONS