Wout Weghorst kramas om efter målet i segern mot Polen.
Wout Weghorst kramas om efter målet i segern mot Polen. Bild: Petr Josek/AP/TT

Inbytt i 81:a minuten – matchhjälte i 83:e.
Wout Weghorst såg till att Nederländerna fick en bra start på fotbolls-EM i Tyskland.
Inhopparen satte avgörande 2–1 mot Polen i Hamburg.

|

Utan spets med skadade Robert Lewandowski?

Inte då.

Polen visade i premiären mot Nederländerna att mål kan komma från andra spelare än lagets störste stjärna.

Nu var det ersättaren Adam Buksa som nickade in 1–0 efter 16 minuter, då han var före Virgil Van Dijk och hoppade högre än Denzel Dumfries.

Den här gången blev det ändå inte tillräckligt.

Nederländerna – visserligen med viss tur – kvitterade efter nästan en halvtimme då Cody Gakpos skott ändrade riktning på försvararen Bartosz Salamons ben och ställde målvakten Wojciech Szczesny.

Efter målet var det mestadels Nederländerna som styrde matchen, och i slutet, i 83:e minuten, satte inhopparen Wout Weghorst dit segermålet.

Han hade då varit på planen i två minuter.

– Det borde varit 4–1 till oss efter en timme. Vi spelade väldigt bra men kunde inte göra mål, säger Nederländernas förbundskapten Ronald Koeman enligt nyhetsbyrån AFP.

Matchen förgicks av oroligheter under Nederländernas fanmarsch till arenan.

Polisen skrev på X att en man, beväpnad med en hacka, attackerade fotbollsfans och poliser. Ett ögonvittne sade till Hamburger Morgenpost att mannen tydligt tagit sikte på en grupp människor när han skrikande kom rusande ut ur en kebabrestaurang.

Polisen använde först pepparsprej och därefter varningsskott för att få stopp på mannen. Mannen skadades allvarligt efter att ha blivit skjuten av polis. Mannen bedöms ha agerat på egen hand.