Bild: CARL SANDIN

Det här är årets match i Allsvenskan - utan konkurrens

Matchen med stort M. När toppstriden saknat spänning har blickarna hamnat på bottenlagen. Och nu är FFF:s match mot Helsingborg i allas blickfång.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ångest. Som neutral åskådare är det min favorittyp av fotbollsmatch. När det finns känslor med i bilden är det dock ett helvete.

Jag kan bara tänka mig hur spelare, ledare och personer runt Falkenbergs FF mådde när de vaknade idag. Spänning, oro, tillförsikt men kanske framförallt ångest. Mot ångesten finns det dock den här gången ett botemedel, det att det finns ett motståndarlag som har det värre.

För om Falkenbergs FF spelar med en press på sina axlar, så är den som hänger över de rödblå spelarna mångdubblad. En krackelerad ekonomi och ett återtåg till forna stordåd som spårat ur totalt. Även om klubbens ordförande Krister Azelius i fredags bedyrade att föreningen klarar av en degradering rent ekonomiskt så är det annorlunda när det gäller anseende.

ANNONS

Helsingborgs IF satsade, med ett av Sveriges hetaste tränarnamn skulle laget lyfta till den övre halvan av Allsvenskan

Helsingborgs IF satsade, med ett av Sveriges hetaste tränarnamn skulle laget lyfta till den övre halvan av Allsvenskan. Namnkunniga rutinerade spelare skulle bli en garant, men det har blivit precis tvärtom.

För Falkenbergs FF däremot, där kommer en streckstrid aldrig som någon överraskning. Bortsett från den horribla säsongen 2016 har laget alltid haft något att spela för ända in på målsnöret eller näst intill.

Spelarna vet det. Ledarna vet det. Supportrarna vet det. Det kommer bli en kamp om nytt kontrakt. Alla är inställda på det när den första kalla försäsongsträningen kickar igång på ett blåsigt Vinåvallen. Det är med det ingångsvärdet som Falkenbergs FF tar sig an varje säsong och det är en egenskap som är till deras fördel den här söndagen.

För det här är matchen som Falkenbergs FF har tittat på en längre tid. ”Då ska vi fortfarande ha chansen, då ska vi vara med i racet”. Jag kan lova er att det finns ingen HIF-spelare som har tittat mot 29 november med de tankarna i huvudet.

Det här är en söndag att se fram emot för alla som gillar att se idrott när det betyder som allra mest

Det är nästan synd att det inte är ett fullsatt Olympia som får trycket att bli ännu tyngre på hemmaaxlarna. För HIF har darrat i det här läget förr, om ni inte minns så fråga bara Marcus Mathisen, han berättar gärna om kvalet 2016.

ANNONS

Det här är en söndag att se fram emot för alla som gillar att se idrott när det betyder som allra mest. Skillnaden mellan spel i Allsvenskan och Superettan blir bara större och större rent ekonomiskt. Det finns många miljoner skäl att få med sig ett resultat i den här matchen, så förvänta er inget skönspel. Men förvänta er spänning. Och ångest.

Läs mer: HN tippar bottenstriden

Läs mer: Jacob Ericsson tillbaka efter coronan

ANNONS