Sverige var snubblande nära i flera dueller i finalen mot Kina, men fick nöja sig med ett silver.
Sverige var snubblande nära i flera dueller i finalen mot Kina, men fick nöja sig med ett silver. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svenskt OS-silver: "Ska vara grymt stolta"

Den kinesiska muren skakade.
Men den stod kvar.
Kristian Karlsson, Anton Källberg och Truls Möregårdh får nöja sig med OS-silver efter att ha pressat Kinas bordtennisherrar genom tre femsetare.
– Vi ska vara grymt stolta, säger Möregårdh till Max.

ANNONS

Det är i princip omöjligt att slå ett kinesiskt bordtennislandslag över fem matcher.

Sveriges herrar gjorde allt de kunde, tvingade kineserna till skiljeset i tre raka matcher, men fick till slut ge sig i OS-finalen.

– Vi pressar Kina så mycket vi kan i dag. De är galet starka i de avgörande lägena och det är därför de är bäst. Vi gör så bra vi kan och ska vara grymt stolta, säger Möregårdh.

Och vad kan man kräva när motståndet ser ut som följer: Fan Zhendong, nybliven OS-mästare i singel, Wang Chuqin, världsetta, samt Ma Long, allmänt betraktad som tidernas främste bordtennisspelare.

ANNONS

Täta femsetare

En seger i den inledande dubbelmatchen – Anton Källberg/Kristian Karlsson mot Ma Long/Wang Chuqin – hade kanske fått kineserna ur gängorna, särskilt med vetskapen att Sverige då haft en formtoppad Truls Möregårdh i två av de återstående singelmatcherna.

Och det var nära. Källberg/Karlsson spelade strålande och tog dubbeln till skiljeset, men det räckte inte. Kina gick fram till 10–4 och sex matchbollar, och avgjorde på den fjärde: 11–7 och viktiga 1–0 i matcher.

Då krävdes tre svenska singelvinster mot världens bästa pingisnation.

Och allra först: att Truls Möregårdh skulle ta revansch från OS-finalen i singelturneringen. Men även den här gången var det Fan Zhendong som drog det längsta strået – i en match av allra högsta snitt.

Världsettan avgjorde

Precis som i singelfinalen levererade Möregårdh bordtennis i absolut världsklass, men planetens bästa spelare just nu heter Fan Zhendong. Kinesen med en backhand från yttre rymden vann med 3–2 i set (10–12, 11–8, 11–9, 11–13, 11–5).

Dubbelspecialisten Kristian Karlsson, rankad 61:a i världen bland singelspelare, var då tvungen att slå världsettan Wang Chuqin för att hålla gulddrömmen vid liv.

På pappret skulle Karlsson vara chanslös. I verkligheten blev det en rysare. Wang tog hem första set 11–9 och nästa med klara 11–5. I tredje räddade Karlsson en matchboll och vände sedan till setvinst 12–10. Han vann även fjärde med 12–10 och kvitterade till 2–2.

ANNONS

Men sedan var det som att orken tog slut.

Wang Chuqin vann det femte med 11–2 och säkrade Kinas femte OS-guld av fem möjliga i lagtävlingen.

– De kände sig pressade. Det ser man på uppträdandet, säger förbundskapten Jörgen Persson.

För svensk bordtennis har OS i Paris ändå varit en stor framgång. Truls Möregårdhs silver i singel var Sveriges första pingismedalj på ett OS på 24 år. Lagsilvret var det första i grenen över huvud taget.

– Jag trodde aldrig att jag skulle åka härifrån med två silver. Det är extremt stort, säger Persson.

Truls Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg kunde ändå glädjas åt silvret efter finalförlusten.
Truls Möregårdh, Kristian Karlsson och Anton Källberg kunde ändå glädjas åt silvret efter finalförlusten. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det hjälpte tyvärr inte att kung Carl XVI Gustaf hejade på bordtennisherrarna på plats under finalen.
Det hjälpte tyvärr inte att kung Carl XVI Gustaf hejade på bordtennisherrarna på plats under finalen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS