Sveriges David Åhman och Jonatan Hellvig jublar efter segern i OS-semifinalen mot Cherif Younousse och Ahmed Tijan från Qatar.
Sveriges David Åhman och Jonatan Hellvig jublar efter segern i OS-semifinalen mot Cherif Younousse och Ahmed Tijan från Qatar. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverige till OS-final – mot drömmotståndare

Sveriges första OS-medalj i beachvolley är ett faktum.
I skenet av Eiffeltornet tog Jonatan Hellvig och David Åhman gruvlig revansch på Qatars Cherif Younousse och Ahmed Tijan.
På lördag spelar svenskarna OS-final.
– Det är helt sjukt, säger Åhman.

ANNONS

Efter två förluster i gruppspelet, bland annat mot torsdagens semifinalmotståndare, bjöd Åhman och Hellvig in qatarierna för ett träningspass.

Det ångrar kanske Younousse och Tijan i dag.

– Ja, det gör de kanske. Men det var ju ingen som kunde veta att vi skulle mötas igen, säger Jonatan Hellvig.

För den svenska duon var det betydelsefullt. När beachvolleylag tränar mot varandra blir det ofta i form av tufft matchspel, och Åhman/Hellvig fick känna att de håller jämna steg med Qatar.

– Det var ju mycket för vårt självförtroende att få komma tillbaka lite grann. Att få känna att vi kan spela bra, och få med oss det till slutspelet, säger David Åhman.

ANNONS

"Tar tid att smälta"

Det funkade. När det väl har gällt har de svenska världsettorna levererat sin bästa beachvolley. Och sent på torsdagskvällen tog de en mäktig revansch.

– Ja du, vad säger vi om det här? Det är helt sjukt. Vi har ju drömt om det här så himla länge, säger Åhman efter att ha säkrat en plats i OS-finalen.

– Jag tror att det tar lite tid att smälta det här, säger Hellvig.

Om det kan vara spel mot ett mål i beachvolley var det precis det som utspelade sig nedanför det upplysta Eiffeltornet i första set.

21–13 slutade det efter en mäktig uppvisning.

I andra set gick qatarierna fram till en fyrapoängsledning, men Åhman/Hellvig vägrade göra om misstaget från gruppspelet, då de tappade matchen trots 1–0 i set.

Fem vunna bollar på rad, tack vare Hellvigs suveräna blockar och Åhmans ibland rent obegripliga räddningar, vände på setet.

Möter tyskt lag

Knappt 40 minuter in i matchen hade Sverige skakat fram 20–17 och matchboll.

Qatar fick ett smashläge. En av världens bästa blockare, Jonatan Hellvig, stod i vägen. Och kunde fira en historisk svensk OS-final tillsammans med partnern David Åhman.

I finalen väntar Tysklands Nils Ehlers och Clemens Wickler, ett motstånd som brukar passa det svenska paret bra. Åhman/Hellvig har tio raka segrar, och har inte förlorat mot dem på ett och ett halvt år.

ANNONS

Klockan 22.30 på lördag startar finalen på Stade tour Eiffel.

– Det är sådan fantastisk stämning här, att spela kvällsmatcher med Eiffeltornet som är upplyst. Man kan bara drömma om det, och sedan att vara i en final också, säger Åhman.

ANNONS