Sveriges Anton Källberg hälsar på kung Carl XVI Gustaf efter segern mot Tyskland i OS-kvartsfinalen i bordtennisens lagtävling.
Sveriges Anton Källberg hälsar på kung Carl XVI Gustaf efter segern mot Tyskland i OS-kvartsfinalen i bordtennisens lagtävling. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverige till OS-semi – kungen firade med laget

Kung Carl XVI Gustaf missade Truls Möregårdhs senaste OS-final.
Han kan få en ny chans på fredag.
– Ja, det är vår tanke. Vi vill gärna ge honom en till final så att han inte missar någonting, säger Möregårdh efter bordtennisherrarnas kvartsfinalseger mot Tyskland.

ANNONS

Det svenska kungaparet kom till Paris en dag för sent för att hinna med herrarnas singelfinal i söndags. Men på tisdagen tog kungen och drottningen plats i OS-bordtennisarenan och fick se Truls Möregårdh spinna vidare på sin strålande form.

De fick också se ett svenskt herrlag i bordtennis nå OS-semifinal för första gången.

– Det har vi väntat på, men vi är inte färdiga, säger förbundskaptenen Jörgen Persson.

Det är "superstort" att slå ut just Tyskland, säger både han och de svenska spelarna.

– Vi har fått så mycket stryk av dem innan. Så det var extra skönt att slå dem på ett OS. De har varit klart bäst efter Kina om man tittar på VM och OS, säger Persson.

ANNONS

– Det har nog inte hänt så många gånger att de har åkt ut med 3–0 i en kvartsfinal. Oerhört bra gjort, säger Kristian Karlsson.

Dubbeln satte tonen

Dimitrij Ovtcharov hade Truls Möregårdh i brygga, ska sägas. Men den nyblivne silvermedaljören från Hovmantorp är svår att rubba för tillfället. Trots att Ovtcharov hade 2–1 i set, och 7–7 i fjärde, blev det svensk seger. Truls Möregårdh vann de två sista seten, 11–8, 11–9.

Det innebar 2–0 i matcher för Sverige.

Möregårdhs form verkar nämligen ha smittat av sig på lagkamraterna.

För det var Anton Källberg och Kristian Karlsson som satte tonen i kvartsfinalen mot Tyskland. Veteranen Timo Boll och Qiu Dang är två klasspelare, men det svenska dubbelparet spelade strålande, vann i tre raka set och gav Sverige en tung 1–0-ledning.

– Jag känner mig jättelugn när jag går in i de här lagspelsmatcherna, säger Truls Möregårdh.

– För jag vet hur jäkla bra vi är. De (Karlsson och Källberg) är magiska i dubbel och jag spelar så bra singel jag kan.

Japan härnäst

Efter Möregårdhs seger fick Källberg läge att avgöra i sin singel mot 43-årige Timo Boll. Tysken må ha mängder av OS- och VM-medaljer, men han har troligen sina allra bästa år som singelspelare bakom sig.

ANNONS

Källberg missade inte den chansen. 26-åringen vann med 3–1 i set och skickade Sverige till spelet om OS-medaljerna.

Nu väntar Japan i semifinalen på onsdag klockan 20.00. I OS 2021 var det Japan, då i kvartsfinal, som slog ut Sverige.

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf applåderar efter att Truls Möregårdh vunnit sin singelmatch mot Tyskland Dimitrij Ovtcharov under tisdagens OS-kvartsfinal i bordtennis.
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf applåderar efter att Truls Möregårdh vunnit sin singelmatch mot Tyskland Dimitrij Ovtcharov under tisdagens OS-kvartsfinal i bordtennis. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Så fortsätter OS-bordtennisen

Kvartsfinaler, tisdag: Japan–Taiwan 3–1, Sverige–Tyskland 3–0. Onsdag: Kina–Sydkorea (klockan 10.00), Brasilien–Frankrike (15.00).

Semifinaler, onsdag: Sverige–Japan (20.00). Torsdag: Kina/Sydkorea–Brasilien/Frankrike (10.00).

Finalen (15.00) och bronsmatchen (10.00) spelas på fredag.

ANNONS