Tilde Johansson är med och arrangerar det nationella välgörenhetsloppet Run of hope, där deltagarna springer för att samla in pengar till Barncancerfonden. Bilden är en arkivbild.
Tilde Johansson är med och arrangerar det nationella välgörenhetsloppet Run of hope, där deltagarna springer för att samla in pengar till Barncancerfonden. Bilden är en arkivbild. Bild: FREDRIK KARLSSON

Tilde Johansson arrangerar Run of hope för Barncancerfonden

Det nationella välgörenhetsloppet Run of hope, där deltagarna springer för att samla in pengar till Barncancerfonden, har kommit till Falkenberg. Bakom det lokala initiativet står elitfriidrottaren Tilde Johansson och arrangörskollegan Johan Jonsson.

ANNONS
|

Den 13 september arrangerar Tilde Johansson och Johan Jonsson välgörenhetsloppet Run of hope utanför Falkenbergs IP, med syftet att samla in totalt 15 000 kronor till Barncancerfonden.

– Vi hoppas såklart att vi kan uppnå den summan. Man ger en valfri summa till Barncancerfonden och vi vill ju att många ska springa, säger Tilde Johansson och fortsätter:

– Jag kände att jag ville bidra med något, så då kontaktade jag Johan och han hade en jättefin bana här i Falkenberg.

Måste inte springa för att skänka pengar

För Johan var det en självklarhet att ta Run of hope till Falkenberg.

– Jag har kört många välgörenhetslopp innan och tyckte det var kul när Tilde hörde av sig så vi kan hjälpas åt att samla in lite pengar. Om man inte kan springa kan man skänka ändå som en gåva, säger han.

ANNONS

Banan, som alltså har tagits fram av Johan Jonsson, är en mil lång men kan kortas ned till 5,5 kilometer. Syftet med två olika längder är att den ska vara tillgänglig för alla.

– Jag har tagit fram en bana som Friidrottsförbundet har kontrollmätt så att den är exakt tio kilometer. Men man kan korta den på ett enkelt sätt. Då blir den 5,5 kilometer och kanske kan locka motionärer som vill springa lite kortare eller som vill gå den rundan, säger Johan Jonsson, som tidigare har varit med och arrangerat bland annat Falktouren.

Kontrollmätt bana

Banan är kontrollmätt, vilket kanske har störst betydelse för löpningsintresserade personer som vill veta på vilken exakt tid de springer en specifik sträcka.

– Springer man på en bana som inte är kontrollmätt så är den inte exakt tio kilometer. Då kan man inte skriva att man har gjort personbästa till exempel.

Den stundande pandemin innebär att arrangörerna behöver göra anpassningar för att minimera smittrisken. Evenemanget består därför av två separata lopp, ett klockan 10 och ett klockan 11.30. Antalet löpare per grupp är dessutom begränsat till 45 personer.

– Men om man inte kan just då kan man skänka en summa och springa en annan dag. Banan är uppmålad hela veckan, säger Tilde Johansson.

ANNONS

Läs mer: Årsbästa för Tilde Johansson på Finnkampen

ANNONS