Vändningen kom tack vare idrotten

Varbergaren Marie ”Ada” Johansen har besegrat sitt eget hjärta, och idrotten gav henne en paus från mobbingen. Nu återstår nästa utmaning – att få ihop ett lag.

ANNONS
|

Sannarps fotbollsplaner i Halmstad är omringat av tunga mörka moln. Regnet är bara en tidsfråga bort. Ur en vit container som har fått färg av rosten plockar spelarna ut utrustningen. En av dem blickar mot himlen och överröstar hjälmknäppandet:

– Varför åkte jag ens hit?

Det är torsdagskväll och Halmstad Eagles har sista träningen innan sommaruppehållet. För en av dem var det en självklarhet att dra på sig axelskyddet och spänna fast hjälmen, trots himlens höstpalett.

Möt Varbergs enda kvinnliga amerikanska fotbollsspelare – 157 centimeter långa Marie ”Ada” Johansen.

Första gången utrustningen var på plats gav det en känsla av oövervinnerlighet. Det är på en idrottsplan hon känner sig trygg och lycklig. Träningen är livet för Marie ”Ada” Johansson – ett liv hon tidigare har försökt att avsluta.

ANNONS

Hon föddes i Sarpsborg, Norge. Som nyfödd var hon väldigt tyst. Hennes mamma blev orolig och åkte in till sjukhuset, men skickades hem. Efter ny påtryckning upptäcktes ett medfött hjärtfel – en aortakoarktation. Det innebär en förträngning av aortan. 16 dagar gammal opererades hon. Läkarna satte in ett en gore-texlapp för att binda samman kroppspulsådern. Sedan dess har hon känt av hjärtfelet, men det har inte stoppat henne så som det stoppat andra.

ANNONS