Jannik Sinner i samband med en match tidigare i veckan i anslutning till ATP-turneringen i Peking.
Jannik Sinner i samband med en match tidigare i veckan i anslutning till ATP-turneringen i Peking. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Världsettan hotas av avstängning i två år

Dopningsärendet kring tennisstjärnan Jannik Sinner lever nu vidare. Antidopningsorganisationen Wada överklagar till idrottens skiljedomstol, Cas, och vill se Sinner avstängd i upp till två år.

ANNONS

I pressmeddelandet från Wada framgår att antidopningsorganisationen inte köper internationella tennisförbundets bedömning att "ingen skuld eller oaktsamhet" förekommit kring dopningsfallet med världsettan Jannik Sinner.

Wada skriver också att man förordar en avstängning på mellan ett och två år, däremot inte att man anser att Sinners tidigare resultat eller vinster ska fråntas italienaren.

Italienaren som den här veckan spelar i Peking kommenterade beskedet efter sin vinst mot ryssen Roman Safiullin:

– Vi kan inte kontrollera allting. Helt klart är jag besviken och överraskad, säger han.

Beskedet gör att dopningshistorien nu tar ännu en vändning efter att det verkade som ärendet var överspelat och den italienske stjärnan dessutom nyligen vann US Open.

ANNONS

Testades positivt

Bakgrunden är att Sinner vid två tillfällen uppvisat ett positivt dopningstest. Förklaringen skulle då ha varit att han fått i sig den anabola steroiden klostebol när hans fysioterapeut – som hade skadat sig i fingret och använde en salva – masserade honom. Detta var samma typ av steroid som skidstjärnan Therese Johaug testades positivt för och sedan stängdes av för.

Tennisens testningsorgan valde dock att gå på Sinners version och friade italienaren, något som väckte kraftig kritik från andra tennisspelare som till exempel australiern Nick Kyrgios.

Även en av Sinners allra största konkurrenter för närvarande, serben Novak Djokovic, var kritisk i anslutning till US Open och påpekade att flera andra spelare varit i samma situation men bedömts annorlunda.

Ska ta över stafettpinnen

Historiskt sett har också tennisen haft en rad dopningsärenden där straffen och avstängningarna kommit att förkortas. För tennisorganisationen ATP ses också Jannik Sinner som en av de spelare som nu är tänkt att ta över stafettpinnen som en av tennisvärldens fixstjärnor när Roger Federer slutat och Rafael Nadal tros gå samma väg.

ANNONS