Bild: MATHIAS BERGELD

Guldet gled Falkenberg ur händerna – H/H blev numret för stort

Efter två raka setförluster skapade FVBK nerv i tredje set av den andra SM-finalmatchen. Men Hylte/Halmstad var numret större och tog SM-guldet efter två raka matchvinster.
– Det är skittungt att falla så här, säger Johan Gruvaeus.

ANNONS
|

Efter förlusten i första finalmatchen i helgen som gick var Falkenbergs VBK piskat att vinna på torsdagskvällen för att tvinga fram en avgörande tredje match i SM-finalen mot Hylte/Halmstad. Men i Halmstad arena var Hylte/Halmstad numret tyngre, och efter tre raka setvinster hade Hallandsrivalen från söder säkrat årets SM-guld.

De två första seten följde samma mönster, där Falkenberg höll jämna steg en bit in i seten, innan H/H drog iväg och spelade hem seten någorlunda bekvämt. Speciellt var Markus Nilsson vägvinnande i hemmalaget, och 38-åringen från Torup spelade hem 18 poäng under kvällen.

– Vi kommer inte riktigt upp i den energinivå som vi vill ha. Men jag tycker att de tar upp otroligt många av våra bollar, medan vi har svårt att döda med vår boll, säger FVBK:s Johan Gruvaeus.

ANNONS

Tredje set blev jämnt

Tredje set blev desto mer nervkittlande, och när Falkenberg gick upp i ledning med 21–20 såg det ut som att de åtminstone skulle förlänga matchen till ett fjärde set.

En servemiss och två blockerade poängvinster av Philip Pettersson i Hylte/Halmstad senare var det dock matchboll och den missade inte Hylte/Halmstad.

– Det är klart man är otroligt besviken, säger Johan Gruvaeus och fortsätter:

– Jag tror att just i den här stunden är man otroligt besviken men vi startade upp med ett nytt lag i januari och har tagit oss upp från åttondeplats till final. Ser man på det på det sättet är det en otrolig bedrift som vi lyckas med. Det är surt att vi inte lyckas ta det hela vägen men Hylte är starkare i dag. Det är bara att gratulera.

Lagkapten Oskar von Sydow är inne på samma tankar.

– Det är vår första final för många av oss, vi är unga spelare. Vi blir väl nervösa kanske och… jag vet faktiskt inte. Det är bara tufft nu, tråkigt, säger han.

– De spelar väldigt bra i båda matcherna tycker jag och då blir vi dåliga. De spelar jättebra i finalserien, så de är värdiga vinnare.

Johan Gruvaeus tyst om framtiden

Falkenberg låg tidigt i säsongen en bra bit ner i tabellen innan man ryckte upp sig och klarade en fjärdeplats i serien. I slutspelet slog man ut ett dittills obesegrat Sollentuna i kvartsfinalen, vilket bäddade vägen för finalplatsen.

ANNONS

– Det var en annorlunda säsong, en säsong man kommer att komma ihåg. Det är klart man är besviken nu, men långt därinne kommer man vara nöjd. Det har varit en konstig säsong. Den har blivit lite hit och dit men allt jag kan längta till är en säsong med publik så att man får spela inför folk. För det är det roliga med volleyboll, publiken och människorna, säger Johan Gruvaeus.

– Det har varit konstigt, matcher som har blivit inställda och flyttade hit och dit och vi har flyttar runt på många spelare i laget. Så det såg ganska mörkt ut i början, vi låg på bottenhalvan tills vi bytte lite spelare och då gick vi bara uppåt hela tiden och tog oss till finalen, säger Oskar von Sydow.

För Johan Gruvaeus, som anslöt från Finland under säsongen, väntar en landslagssamling i veckan som kommer. Vad som sker i hans karriär efter det är ännu osäkert.

– Jag har ingen aning. Det får vi se. Jag har haft fullt fokus på den här säsongen. Jag ska sikta på att försöka komma utomlands och gör jag det så gör jag det, och gör jag inte det så ser jag fram emot en ny säsong i Falkenberg.

ANNONS

Läs mer: P-A Sääfs sista match som tränare blev en smäll

ANNONS