Har man fortfarande så svårt för språket att man behöver tolk efter tre år i landet så får man betala en del av det själv, inga konstigheter, tycker insändarskribenten.
Har man fortfarande så svårt för språket att man behöver tolk efter tre år i landet så får man betala en del av det själv, inga konstigheter, tycker insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ingen mänsklig rättighet att ha fri tolk hela livet

Varje år lägger Region Halland runt 20 miljoner kronor på tolkar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Svar

på ”Stina Isaksson (SD) klarar du att översätta dessa ord?”

Att vänstern vill ge allt åt alla det visste vi redan, kosta vad det kosta vill. Tyvärr fungerar den politiken inte i verkligheten utan resurserna är begränsade och den solidariteten man vill visa riskerar att slå tillbaka – och det hårt.

Att kräva att den som inte har ett medicinskt hinder ska betala en egenavgift för tolktjänst efter tre år i landet är inte bara fullt rimligt, allt annat vore oacceptabelt. Det är ingen mänsklig rättighet att ha fri tolk hela livet i det land man valt att bosätta sig i, det är tvärtom skamligt att inte ens försöka lära sig språket i det land som tagit emot med öppna armar.

ANNONS

Att skapa tydliga incitament för att lära sig språket skapar trygghet, och också att en bättre framtid för den som kan språket. Har man fortfarande så svårt för språket att man behöver tolk efter tre år i landet så får man betala en del av det själv, inga konstigheter.

Varje år lägger Region Halland runt 20 miljoner kronor på tolkar, ekonomiska medel som man istället kunnat lägga på faktiskt sjukvård.

Nej du Björn, jag känner inte att jag behöver bevisa något för dig genom att översätta de orden du tagit med i din insändare, något som man dessutom med all enkelhet kan översätta med dagens moderna teknik. Tala istället om för mig i vilket annat land i världen man kan åtnjuta fri tolk under en hel livstid.

Stina Isaksson (SD)

LÄS MER:Stina Isaksson (SD) klarar du att översätta dessa ord?

ANNONS