Prisad. Ida Johansson, 19,  startade ett eget rekryteringsföretag direkt efter gymnasiet. Nu matchar hon ihop jobbsugna studenter med rätt företag i Varberg och har prisats två gånger om.
Prisad. Ida Johansson, 19, startade ett eget rekryteringsföretag direkt efter gymnasiet. Nu matchar hon ihop jobbsugna studenter med rätt företag i Varberg och har prisats två gånger om. Bild: Annika Karlbom

Ida Johansson matchar jobbsugna studenter med rätt företag

Rätt namn, kön, adress och kontakter ska inte vara avgörande för att få ett extrajobb. 19-åriga Ida Johansson i Varberg har skapat ett digitalt verktyg som anonymt matchar arbetsgivare med studenter. En tuff utmaning i coronatider som nu prisats.

ANNONS
|

Ida Johansson fick nyligen ta emot utmärkelsen Årets studentföretag från Högskolan i Borås. På onsdagskvällen fick hon stipendiet Från UF till AB i Ung företagsamhets regi i konkurrens med sex andra företag. Priset är på 50 000 kronor.

– Helt fantastiskt, jag är chockad. Konkurrensen var så tuff, säger hon.

I dag är hennes UF-företag Turn Consulting ett aktiebolag med kontoret på Brukstorget i Varberg. Där jobbar hon tillsammans med en anställd.

En typisk entreprenör

Ida beskriver sig som en typisk en entreprenör och berättar att hon klev in i arbetslivet redan som tolvåring.

– Jag var volontär under Hallifornia i flera år och fick fler och fler arbetsuppgifter. Jag har alltid tyckt om att arbeta hårt och älskar att driva företag, säger hon.

ANNONS

Svårt få sommarjobb

Under tonåren märkte hon hur svårt det var att få sommarjobb och andra extrajobb utan att ha de kontakter som oftast krävs. Att skriva ett lockande CV är också en utmaning när man saknar arbetslivserfarenhet.

Ida Johansson är uppvuxen i Limmared och gick på entreprenörsprogrammet på Sven Erikssonsgymnasiet i Borås.

Youtube läromästare

Programmeringen lärde hon sig genom Youtube Tutorials. Sedan byggde hon det digitala verktyg som nu lanseras till studenter och arbetsgivare i Borås och Varberg. Varje arbetssökande gör en personlighetsanalys på nätet, som Ida tagit fram med hjälp av forskare inom psykologi.

De företag som söker extrapersonal fyller i ett formulär där de talar om vilken person de är ute efter. En algoritm, som Ida själv skapat, matchar sedan ihop rätt person med rätt företag. Om arbetsgivaren anställer betalar de en avgift till rekryteringsbolaget. För de sökande är tjänsten gratis.

Tusentals studenter söker

– Vi har fått in otroligt många studenter, 2 800 personer från hela Sverige, varav de flesta från Borås och Varberg, har sökt, berättar Ida Johansson.

Ansökningarna görs anonymt i ett första steg. Namn, kön och var du bor är inte intressant. Det är den sökandes egenskaper som måste passa, menar Ida Johansson.

– Senast förra veckan träffade jag en 23-årig kille som aldrig blivit kallad till intervju tidigare. En toppenkille, det är guld att kunna hjälpa honom in på arbetsmarknaden. Nu är det upp till arbetsgivaren att anställa.

ANNONS

21-årige Liam fick ett extrajobb som vaktmästare tack vare Turn Consultings affärsidé.

– Det var enkelt och snabbt att söka jobb. Jag behövde inte skriva CV och det gick snabbt att få komma och prata med företaget, säger han.

Pandemin sätter stopp

Coronapandemin har givetvis ställt till det för rekryteringsbranschen. När allt fler företag varslar är det extra ont om deltidsjobben.

– Det är svårt att nå ut till företagen nu, men vi försöker bygga en långsiktig relation och ser den här tiden som en möjlighet att gasa ännu mer, säger Ida Johansson.

Fakta: Ida Johansson

Ålder: 19 år

Yrke: Egenföretagare

Bor: Sommarstuga i Träslövsläge.

Familj: Mamma Åsa, pappa Martin och storebror Adam.

Gör: Kopplar samman arbetsgivare och studenter i egna företaget Turn Consulting AB, studerar samtidigt coachning, ledarskap, innovation och affärsutveckling på distans.

Företagsmål: Att hjälpa fler studenter in i arbetslivet i fler städer utan att tappa det lokala perspektivet.

LÄS MER:Så har deras liv påverkats av coronan

ANNONS