Pensionären Gun-Britt odlar superbär till Michelinrestaurang

På släktgårdens marker på Södra Näs odlar Gun-Britt Andersson, 73, ”Nordens superbär”, havtorn. Verksamheten är småskalig men kvaliteten hög, och bland kunderna finns bland andra Michelinrestaurangen Äng.
– Men alla som köper får lika fina bär, lovar Gun-Britt.

ANNONS
|

Med en stjärna i Guide Michelin slarvas det inte med råvarorna på restaurang Äng. Bara det bästa är gott nog, och de finaste havtornsbären odlas av en pensionär på Södra Näs. Det menar Filip Gemzell, kökschef på Äng.

– De flesta som plockar havtorn plockar mycket på en gång med varierande kvalitet, men de bär vi får från Gun-Britt är alltid i sin peak, säger han.

Gun-Britt Andersson spricker upp i ett brett leende när hon får höra stjärnkockens utlåtande.

– Det är jättehäftigt. Jag är så stolt över att Filip vill ha mina bär. Man kan väl inte få bättre beröm egentligen.

ANNONS

I sitt tidigare yrkesliv var hon laboratorieingenjör, men sedan pensionen ägnar hon det mesta av sin tid åt trädgårdsskötsel och odling. Sina första havtornsplantor satte hon i jorden 2010.

Hårda vindar inget problem

– Jag hade hört talas om Nordens superbär, havtorn, och var intresserad av att prova. De innehåller både mineraler och en massa vitaminer, till och med fettlösliga varianter. Det är inte vanligt att du har det i bär. Men framförallt så smakar de fantastiskt gott, inte helt olikt passionsfrukt.

Havtorn är tåliga växter som trivs bra i det halländska kustklimatet. Salt havsluft är inget problem och mycket vind ett plus i kanten.

– Rekommendationen är en hanplanta per tio honplantor, och pollineringen sker med hjälp av vinden. Och så går de bra att odla i sandjorden som jag har här, berättar Gun-Britt.

Allt för mycket konkurrens av annan växtlighet är däremot inte bra, men Gun-Britt har bra hjälp med att rensa kring havtornsplantorna.

– Ju större de blev desto svårare var det att komma åt med gräsklipparen, men då köpte jag höns. De flesta av mina plantor står i hönsgården, och de håller ogräs och annat borta.

”Kan slå ut hela odlingen”

Hönsen gillar också de eftertraktade havtornsbären, men de kommer bara åt de som sitter längst ner. Deras kusiner – skator, kråkor och kajor – är däremot ett aber för Gun-Britt.

ANNONS

– Jag har fått näta in alltihop, men de lyckas äta en hel del bär i alla fall. Framför allt skatorna. De tar de största och finaste bären som växer högt upp.

Men hur besvärliga kråkfåglarna än är, så är det ett annat djur som orsakar de största problemen.

– Skörden har varit bra i år, men tyvärr har jag drabbats av havtornsfluga. Jag tror att alla häromkring har råkat ut för dem. I värsta fall kan de slå ut hela odlingen.

Gun-Britt Anderssons odling är kommersiell, men volymerna är ändå förhållandevis små. Priset till kund är cirka tvåhundra kronor kilot, och totalt brukar skörden landa på omkring hundra kilo.

– En del av det säljer jag till privatpersoner, men Filip vill ha så mycket som möjligt så det mesta går till Äng, säger Gun-Britt och tillägger:

– Men alla som köper får lika fina bär.

ANNONS