Varberg får besök av prinsar och prinsessa

Prins Julians lekplats är snart klar och den 17 juni kommer gåvans mottagare till Varberg för att leka på anläggningen. Men någon stor invigning med prinsen blir det inte – den stora öppningen av lekplatsen för allmänheten sker några timmar efter prinsens besök.

ANNONS
|

Prins Julians lekplats står snart klar vid Naturum Getterön. Han fick den i gåva av Halland i samband med sitt dop – eftersom han utöver att vara prins också är hertig av Halland.

Prins ­Julians lekplats

Prins Julian föddes den 26 mars 2021. Han är även hertig av Halland.

Lekplatsen sponsras av elva företag, bland annat Cycleeurope Sverige AB, Sia Glass AB och Varberg Energi AB men finansieras i huvudsak av länet och Varbergs kommun.

Men vid dopet, i augusti 2021, var bygget av lekplatsen inte ens påbörjat. Det är det nu och det med råge. Bara finputsningen återstår och den 17 juni ska prins Julian, prinsessan Sofia och prins Carl Philip besöka lekplatsen tillsammans med representanter från gåvans överlämnare – Länsstyrelsen i Halland, samt bland annat Varbergs kommun.

– Det blir ett program på förmiddagen och ett på eftermiddagen under invigningsdagen, berättar Niklas Glans, kommunikationschef på länsstyrelsen.

ANNONS

Mindre invigning med Julian

– Prinsparet och prins Julian, hertigen, kommer på förmiddagen men det blir inte så publikt då. Med hänsyn till att han inte är så gammal kommer bara företrädare för kommunen, Naturum och länsstyrelsen med då. Men det blir ett större program på eftermiddagen för allmänheten.

– Prinsen kommer få titta på lekplatsen och området runt omkring. Och så klart leka. Det klart det blir roligt för en treåring. Vi hoppas i alla fall att han kommer att vilja leka där.

Prinsen får sällskap av sina föräldrar prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Syskonen prins Alexander och prins Gabriel kommer inte att vara med vid besöket. Enligt Niklas Gran har prinsparet inga andra officiella uppdrag i länet den dagen.

Har det varit en fråga om de ska komma eller inte?

– Nej, det har mest handlar om att hitta ett datum som passar. Vi har tidigt fått bekräftat att de vill komma.

Den berömda tårtningen av kungen 2001 skedde ju just vid Naturum. Föranleder det något extra säkerhetsarbete?

– Den skedde långt innan min tid. Jag har inte alls tänkt på den. Det där med tårtor var väl ett fenomen vid den tiden? Men det är en fråga för de som arbetar med säkerhetsfrågorna och alla de sakerna kommer klarna nästa vecka när vi planerat lite mer.

ANNONS

Niklas Glans ser fram emot invigningsdagen.

– Det ska bli superkul, verkligen. Vi har ju jobbat med detta i tre år nu. Det ska bli kul att få besök av prinsen tillika den nye hertigen.

Anläggandet av lekplatsen pågår ännu. Men den 17 juni ska allt vara klart.
Anläggandet av lekplatsen pågår ännu. Men den 17 juni ska allt vara klart. Bild: Rebecka Kvint

Kommunen håller i invigningen för allmänheten på eftermiddagen. Den inleds klockan 14 och håller på till klockan 16. Projektledare Anna Baeck berättar:

– Det kommer hållas många olika aktiviteter; tal av hamn- och gatunämndens ordförande Ulrika Eriksson (M), skattjakt, två tipspromenader, visning av mångfaldsträdgården och så kommer kaféet att dela ut glass.

Hon berättar att bygget av lekplatsen löpt på som planerat och att bygget av utkikstornet Kärven också kommit igång.

– Vi strävar efter att det ska bli färdigt i sommar.

LÄS MER:Så ska Prins Julians lekplats på Getterön se ut

LÄS MER:Fel av kommunen att ge dispens för Prins Julians lekplats

LÄS MER:Allt om prins Julians miljonlekplats på Getterön

LÄS MER:Här är hertigen av Hallands nya vapen

LÄS MER:Conny Mejsel är tillbaka i ringen efter flytten till Varberg

LÄS MER:Tårtningen gav böter

ANNONS