Agim Ajdarevic om blodproppen som kunde kostat honom livet

Den andra augusti år 2000 fick Agim Ajdarevic en så kraftig smäll i bröstet att han drabbades av en blodpropp i hjärtat. Målkungen kunde ha mist livet den kvällen. Händelsen har satt sina spår i Ajdarevic-familjen men Agim har än idag, 20 år senare, inte känt av skadan.

ANNONS
|

Det återstod fem minuter av Varbergs Gifs möte med Smålandsstenar den där augustikvällen år 2000. Gifs Agim Ajdarevic, pappa till fotbollsproffsen Astrit och Alfred, gick in i en duell i straffområdet och fick en armbåge rakt i bröstet.

Anfallaren blev liggande i smärtor men fullföljde matchen. Smärtorna kom tillbaka efter matchen när han tillsammans med lagkamraten Ali Ademi tog bilen hem till Falkenberg där familjen firat dottern Adelinas fyraårsdag.

Agim Ajdarevic: ”Jag fick panik”

– I omklädningsrummet fick jag panik. Jag kunde inte andas ordentligt, så jag sa till Ali ”vill du åka med får du skynda dig, jag måste hem snabbt för jag mår inte bra”. I bilen hade jag otroligt ont och flera gånger föreslog Ali att vi skulle åka till sjukhuset, berättar Agim.

ANNONS

Han nekade dock sjukhusidén och fortsatte köra.

– Jag var faktiskt ganska dum i huvudet som inte lyssnade på Ali.

Till slut gick det inte mer. Vid Morup tvingades de stanna.

– Det kändes som att någon tryckte ihop hela kroppen. Jag har aldrig haft så ont i hela mitt liv. Vi bytte plats och Ali körde mig till vårdcentral i Falkenberg.

Läkarna visste inte vad problemet var och testade med en spruta som skulle minska trycket i bröstet. Den hjälpte inte. Till slut frågade en läkare om Agim hade hjärtproblem i släkten.

– Jag svarade ja och då skickade de mig direkt med ambulans till Varbergs sjukhus.

Agims pappa dog av hjärtproblem vid 51 års ålder. Även hans mamma hade problem och gick bort för fem år sedan.

Läkarna i Varberg misstänkte hjärtinfarkt och Agim blev därmed förd till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Jag skrev på några papper och de opererade mig direkt. Det här är ju en av anledningarna till att man älskar detta land. Sjukvården fungerade utan några problem.

Agim Ajdarevic i ett derby med Bois ett år efter hjärtinfarkten.
Agim Ajdarevic i ett derby med Bois ett år efter hjärtinfarkten. Bild: L-G Johansson

Förstod först inte allvaret

En slang fördes in genom ljumsken och upp till hjärtat, där en blodpropp hade bildats i en av hjärtats artärer. Läkarna blåste bort proppen.

ANNONS

– Jag vaknade på morgonen och var hur pigg som helst. Då började jag gnälla som vanligt: ”Jag ville åka hem”, säger Agim med ett skratt.

Men han blir snabbt allvarlig.

– Jag tänkte att det inte var så farligt. Jag blev tillbakaskickad till Varbergs sjukhus och där var jag lika ivrig på att få åka hem. Men då sa läkaren till mig ordentligt: ”Agim, du har fått en hjärtinfarkt, det är ingenting att skoja om, du kunde ha dött”.

– Då förstod jag. Jag skulle egentligen bara vara lycklig över att jag fortfarande levde.

Två dagar efter händelsen hälsade familjen, som hade haft kalas för dottern Adelina kvällen Agim fick åka till Göteborg, på honom på sjukhuset.

– Vi hade fullt upp med kalaset när Ali ringde och berättade att han blivit förd i ambulans till Göteborg. Vi blev helt chockade, säger frun Emina.

Agim, endast 34 år vid det här laget, fick alltså en hjärtinfarkt. Visst var det en hård armbågssmäll mot bröstet – men Agim tyckte det var konstigt.

– Jag menar: vem hade trott det? Jag var en idrottsman och hade tränat hela mitt liv.

Tre förklaringar

Han fick tre förklaringar av läkarna:

ANNONS

1. Hjärtproblem är ärftligt.

2. Mycket stress i livet.

3. Rökning.

– Alla tre stämde in på mig. Jag hade väldigt mycket stress på mitt jobb som jag precis hade börjat. Dessutom rökte jag mycket, vilket är svårt att se en fotbollsspelare göra idag. Men jag slutade med efter det här.

Sedan den dagen har Agim aldrig mått dåligt. Två år efter infarkten fick han en defibrillator som en säkerhetsåtgärd.

– Peppar, peppar, så har jag inte känt av någonting. Inga problem. Defibrillatorn hjälper en del av hjärtat som skadades i och med proppen. Förmodligen kommer defibrillatorn att hjälpa mig i framtiden.

Agim Ajdarevic har längre ingen kontakt med sonen och allsvenska stjärnan Astrit.
Agim Ajdarevic har längre ingen kontakt med sonen och allsvenska stjärnan Astrit. Bild: Håkan Johansson

Ingen kontakt med Astrit

Men händelsen har satt sina spår. Den öppnade upp ögonen för hjärtproblemen som finns i familjen. Agim har pratat med sönerna tillika fotbollsspelarna Astrit, 30, Arben, 25 och Alfred, 22 om riskerna.

– Astrit var tio år när jag fick blodproppen så han minns väl och vi har pratat mycket om det. Jag kommer ihåg när han skulle skriva på Liverpool. Under läkarundersökningen, där de var väldigt hårda, tjatade jag på läkarna ”kolla hjärtat ordentligt nu för det finns problem i släkten”. Men de hittade ingenting som tur var.

Tanken var att Astrit skulle till IFK Göteborg. Allting var klart, Astrit hade till och med köpt lägenhet, men någonting skar sig i slutändan. Om han hade bott där hade vi kunnat ses oftare.

För Astrit har det blivit många läkarundersökningar i storklubbar som exempelvis AEK Aten och Standard Liege efter ungdomsproffstiden i Liverpool.

ANNONS

– Läkarna har aldrig påpekat något, så förmodligen har han ett bättre hjärta än sin pappa, säger Agim och skrattar.

Nu tillhör Agims äldste son Djurgården och han har varit omskriven under sommaren. Mittfältaren, som numera har egen familj med fru och barn, har valt att ta en paus från fotbollen. Orsaken är oklar – även för Astrits far.

– Jag kan bara spekulera lika mycket som ni i media. Varken jag eller min fru har haft någon kontakt med Astrit sedan han flyttade till Stockholm. Jag vet inte riktigt varför, det har bara blivit så. Han har ett eget liv med egen familj, säger Agim.

Ni har alltså inte försökt att nå honom nu under sommaren?

– Nej, det är självklart tråkigt. Men vi har känt att om han vill prata med oss så vet han var vi finns.

Agim hann precis bli farfar innan Astrit flyttade till Stockholm inför förra säsongen.

– Det var ett fantastiskt ögonblick. Men synd att vi inte fått träffa vårt barnbarn mer. Tanken var att Astrit skulle till IFK Göteborg. Allting var klart, Astrit hade till och med köpt lägenhet, men någonting skar sig i slutändan. Om han hade bott där hade vi kunnat ses oftare. Men sådan är fotbollen, det kan svänga fort.

ANNONS

Mellansonen Arben spelar i division 2-laget Vinberg medan den yngste, Alfred tillhör Örebros allsvenska trupp. Där har det blivit skralt med speltid, vilket har gjort far och son oense.

– Jag tyckte att Alfred kanske borde gå på lån till division 1 för att få ordentligt med speltid. Men han ville till Superettan eller stanna i ÖSK. Vi får se hur det går för honom.

”Levt ett gott liv”

Även om han inte är på god fot med alla söner lyser stoltheten igenom när han pratar om dem. Förutom att följa deras karriärer har Agim även koll på de lokala lagen - inte minst tidigare klubben Falkenbergs FF.

Vid sidan av fotbollen försöker han röra sig i den mån det behövs.

– Jag spelar padeltennis och tränar lite lätt. Det räcker så. Jag vet att jag inte behöver köra slut på min kropp.

Han njuter av livet.

– Det är konstigt att tänka att jag faktiskt inte kunde levt idag på grund av den där hjärtinfarkten. Jag har levt ett gott liv som jag är jättenöjd med.

ANNONS